Serie Vervaele verveelt nooit: Jodenhaat een heilige plicht voor christenen (deel 5)

Een gunstige wind zorgde ervoor dat we de e-mailcommunicatie tussen E.H Vervaele en een vrouwelijk lid van de Bond van de Heilige Maagd van Hamas in onze inbox belandde. De aanleiding bleek het aantreden van Brigitte, de Maagd van Hamas, in Terzake op 11 mei waar zij de dood van de Palestijnse journaliste, ongehinderd, mocht duiden. "Ik was verwonderd over het grote aantal onwaarheden, regelrechte leugens, verdraaïngen en verzwijgingen die de Heilige Maagd verkondigde," aldus de dame uit Brugge. In haar mail meldt het godvruchtige aanhangsel aan pater Vervaele dat Sint-Brigitte manipuleert door naar een artikel in Haaretz te verwijzen alsof Abbas niet op de hoogte zou zijn van het Israëlische voorstel om in overleg een onderzoek te voeren naar de doodsoorzaak. 

"Gezien de deskundigheid van onze Maagd, toch een manipulatieve ingreep en met haar inzichten, een regelrechte leugen," vervolgt de dame in kwestie. "Maar ik viel van mijn stoel toen onze geliefde Sint-Brigitte lachend met opeen geknepen billen verkondigde dat de Israëlische persvrijheid wel ernstig onder druk stond. Een leugen van formaat! En daarbij ook nog verzweeg dat president-voor-het-leven Abbas nog maar pas 35 Palestijnse journalisten had laten neerknuppelen toen die verslag uitbrachten van een demonstratie tegen zijn beleid. De vrouwelijke journalisten werden sexueel geïntimideerd. Eén van hen postte zelfs een selfie die toont hoe ze haar met knuppels bont en blauw 'bewerkt' hadden. 
Mijn vraag is dus simpel: mag een heilige op deze manier liegen en bedriegen?" (zie link)

De grote uitzondering 

Het antwoord van Vervaele laat niet aan duidelijkheid te wensen over en hij begint met een duidelijk "neen!" . "Een rooms-katholieke heilige, zelfs Sint-Brigitte, mag niet liegen en dient waarheidsgetrouwheid in optima forma na te streven. Maar voor alle zekerheid zocht ik de mening van kerkjurist, in casu professor Tik Rorfs. Hij wees op de uitzondering die er wel degelijk bestaat in het kerkrecht en omschreven wordt als exceptio probat regulam. "Maar opgepast, die uitzondering geldt in het kerkelijk recht enkel mits het naleven van het calumniare Iudaeos; m.a.w. alleen dus als men er Joden mee kan demoniseren en belasteren" aldus de Leuvense expert. 


Eerste kerkmoeder ooit 

Sint-Brigitte, de Maagd van Hamas, bewijst juist met haar pogingen om haat op te roepen ten aanzien van Joden haar grootsheid. Haar wijsheid wordt enkel geëvenaard door de bekende kerkvaders en theologen, denk maar aan Chrysostomos, de aartsbisschop van Constantinopel, die in de IVde eeuw zijn kudde al opriep om Joden te haten. Zij verwerft als eerste vrouw ooit een plaats temidden van kerkleraren als Augustinus of theologen als Thomas van Aquino. Sterker nog, ze oversteeg na één maand al als gerespecteerde onderzoekster aan de Ugent deze gerenommeerde heren, tenminste als we rector Herman Vangoethem mogen geloven.

De vrome blik van de H. Maagd toont hoe ze in geestesvervoering geraakt van
haar eigen haatbetoog tijdens de uitzending van Terzake (VRT) op 11 mei 2022

Monseigneur Bonny beaamt

Uit het toegezonden e-mailverkeer lezen we ook een reactie van de Antwerpse bisschop Johan Bonny, die aandachtig een wetenschappelijk artikel over de relatie tussen het mannelijk geslachtsorgaan en de klimaatopwarming bestudeerde. Hij onderbrak zijn activiteit onmiddellijk en reageerde prompt: "In een geseculariseerde wereld met een cultuurchristendom zoals ik dat mag vertegenwoordigen wil ik nog op een andere grote verdienste van de Heilige Maagd van Hamas wijzen. Kijk, de taal van Chrysostomos is veel te direct voor de postmoderne christen. Hij schreef bijvoorbeeld dat 'de Joden in een toestand geraakt zijn die lager is dan die van de smerigste dieren. En dat losbandigheid en dronkenschap hen op het niveau hebben gebracht van de wellustige geit en het varken'. Ieder weldenkend christenmens begrijpt dat, hoe waar ik deze uitspraak ook acht, dergelijke statements dierenrechtenactivisten kunnen kwetsen. 

Maar de Maagd van Hamas en haar grote Palestijnse achterban weten dit te vertalen op een intelligente manier. Het is bijzonder knap te horen hoe Sint-Brigitte iedereen kan laten geloven dat Israëli's een 'patroon' hanteren om journalisten en activisten dood te schieten, met knappe verwijzingen naar beweringen van aan terreur-gerelateerde NGO's. Maar exceptioneel is haar opmerking dat het "gewoon larie en apenkool is omdat die Joden helemaal geen vrede willen".  

"Komt, laten wij aanbidden," aldus Eerwaarde Heer Vervaele die vol bewondering op de knieën zeeg al roepend: "Wij dienen Sint-Brigitte in ere te houden. Zij kan immers een brug slaan tussen kerk en Palestijnen gezien haar vermogen om Palestijns geweld te verzwijgen en het Pallywood-narratief te projecteren." 


De zak van Mannaerts geeft forse stoot aan diversiteit en interreligieuze samenleving 

Volkse parochieherder treft weeral de juiste toon

Op Youtube deed ook Pastoor Rudi Mannaerts zijn duit in het zakje. Toen hij er voor een volle kerk een preek in het plat Antwerps aan wijdde. Hij slingerde enkele dagen later vanaf de kansel een prachtige hagiografische boutade naar de hoofden van zijn devote bejaarde toehoorders: "Sint-Brigitte levert haar 'grote boodschap eerst af aan de UGent.' Om de aard van de boodschap van Sint-Brigitte kracht bij te zetten liet Mannaerts deze uitspraak volgen door een knallende scheet. De katholieke geestelijke die ten onrechte zou kunnen verward worden met een stand-upcomedian sprak ex cathedra : "Brigitte is de ware boodschapper van de eeuwige waarde uit het evangelie (Nvdr: een kleine verwijzing naar de vrijdagsermoenen van zijn confrater E.H. Vervaele). Zij leert jong en oud dat Joden haten de plicht is van elke christen, moslim en vrijzinnige in het algemeen maar vooral van de betaalde Jodenhaters in het bijzonder." Waarna hij enthousiast samen met zijn parochie het bekende kerklied van Huub Oosterhuis "Wat stinkt er in haar struikgewas?" inzette.

Mannaerts die rechtstreeks bewaaid is door de Geest Gods zit nooit verlegen om een PR-stunt om zijn klandizie op te trekken. Hij heeft nu een bokszak in de kerk opgehangen. Daar kunnen mensen hun frustraties op afreageren aldus de bewaker van het lokale zielenheil in deze Antwerpse parochie. Frappant is dat sinds de aanwezigheid van de zak half Borgerhout zijn kerk frequenteert. Naar Mannaerts eigen zeggen zijn vooral Marokkanen en leden van Groen/Ecolo opvallend aanwezig. Hij schrijft het succes toe aan de 'input' en de beloofde 'aflaat' van de Heilige Brigitte voor wie hij een diepe verering koestert. Een blik op zijn bokszak laat echter vermoeden waarin de grote aantrekkingskracht van des pastoorszak werkelijk schuilt. In Marokkaanse kringen spreekt men niet over pastoor Mannaerts maar kortweg over "de zak".

In de Gloria (bloopers): aan de achterzijde van de zak zou het woord Jood staan

Sinds Meyrem Almaci een lel tegen zijn kerkzak gegeven heeft waardoor hij zonder lidkaart groen werd, overweegt hij een bijkomende mogelijkheid om zijn kerkvolk naar een ander evangelical entertainment te laten hoppen. In een telefoongesprek liet hij ons weten dat: "die Erdogan-troela hem met een knoert van een mep had kaltgestellt terwijl de temperatuur in de omgeving van mijn zak maar bleef stijgen". Minister Kitir bood snel hulp en heeft hem na haar terugkeer uit Judea en Samaria een schietstand beloofd in zijn kerk. "Dat is kostelijk maar als Kitir terreur in het Midden-Oosten kan financieren dan zullen een paar AK47's geen probleem vormen" aldus volkse Rudi. "De catechese kunnen we dan met de hulp van Broederlijk Delen en Oxfam moderniseren met workshops 'stenen slingeren', 'messentrekken', 'hakbijl-kelen-voor-beginners' en voor de leerlingen van de STEM-scholen een cursus 'Qasssamraketten bouwen'. De belangstelling daarvoor is echt overweldigend! Die Berbers hier hebben nog niet door dat Marokko goede relaties wil met Israël. En van Kitir gaan ze het niet te weten komen". Ook de Hezbollahaanhang van Groen kan haast niet wachten op de realisatie van de zoveelste stunt van pastoor Mannaerts.

Even terug naar de realiteit die Herremans en Terzake bewust aan de kijkers onthouden

Tegenwind over zoveel ophef over één dode journaliste, hoe erg dat ook is voor haar familie en vrienden, kwam van de actrice Noa Tishby. Zij postte een opmerkelijke videoboodschap op haar twitteraccount kort na haar aanstelling als de Israëlische Special Envoy Antisemitism. 


Reacties