Al Jazeera wordt Al Jazeura na dood Palestijnse journaliste


Geen uitzending op Al Jazeera of binnen de vijf minuten word je geconfronteerd met hun journaliste Shireen abu Akleh die op 11 mei gedood werd toen ze verslag uitbracht van een confrontatie tussen Israëlische militairen en Palestijnse terroristen. Niet alleen zijn er voortdurend beeldverslagen te zien maar in de tekstbalken die onderaan in beeld  verschijnen krijgt de kijker zoveel weken later 'breaking newsberichten'  gesponsord door de lokale overheid. Het is dermate buiten proporties geraakt dat er niet langer sprake is van Al Jazeera maar van Al Ja-zeur-a. 

Op hun website staan er dagelijks meerdere artikels over het spijtige incident waarbij - ook zonder onderzoek - dikwijls over de moord op de journaliste wordt gesproken. (Zie screenshot onder de tekst) 

Als Al Jazeura een zelfde hoeveelheid artikels zou produceren over andere journalisten die omkwamen tijdens hun werk dan zouden daar een paar honderdduizend artikels moeten te vinden zijn. Dat is niet het geval, sterker nog er zijn nauwelijks artikels te vinden over andere Al Jazeura journalisten die om het leven kwamen tijdens de uitoefening van hun beroep. Het moge duidelijk zijn waar het schoentje wringt: no Jews, no news. 

Nu de Arabische wereld in snel tempo goede relaties aanknoopt met de enige Joodse Staat ter wereld krijgen de Palestijnen geen aandacht meer voor hun eeuwige gejammer. Komt daar bovenop dat het Amnesty International rapport dat probeert Israël weg te zetten als een apartheidsregime niet alleen wordt gehoond omwille van de verregaande onnozelheden maar vooral om de intenties van de AI- rapporteurs. Ze openbaren enkel hun ordinaire Jodenhaat. Tot overmaat van ramp ging de internationale persbelangstelling wekenlang naar de inval van Rusland in Oekraïene.  De gulle Arabische sponsors het gehad met de geldhonger van de corrupte Palestijnse leiders in Gaza en Judea en Samaria. Ze hebben de geldkraan dichtgedraaid. En als klap op de vuurpijl krijgen ook de VN-resoluties over Israël wereldwijd bekendheid omwille van hun onbetrouwbaarheid maar ook omdat ze geïnspireerd worden door juist die landen die de grootste mensenrechtenschenders zijn.  

Journalisten zijn mensen, niet minder maar ook niet meer 

Redenen te over waarom de dood van abu Akleh wordt aangegrepen om 'Joden' aan te vallen en het Beloofde Land te demoniseren. Toch zijn oorlogsverslaggevers niet verplicht om zich in vuurgevechten te begeven maar doen dat soms onder druk van hun baas in een dictatoriaal regime of op eigen initiatief in een democratisch bestel. Niemand ontkent dat abu Akleh werkt voor een zender die gesponsord wordt door Qatar, een regelrechte dictatuur. 

Journalisten of hun opdrachtgevers zijn dus verantwoordelijk voor hun eigen keuzes net zoals een F1-piloot of een diepzeeduiker dat is als hij een risico neemt. Trouwens als Al Jazeura de Israëli's beticht van het doelgericht doden van journalisten waarom stuurden ze haar dan in een vuurgevecht? 

De VRT doet graag mee 

Onze eigen Al Jazeura aan de Zenne heeft Majd het Kaliefje, bekend als het internationale politieke theelichtje van de Reyerslaan, in de juiste positie gebracht.  Hij mag elke wind die Hamasleiders vanuit hun luxehotels in Qatar lossen in een doosje vangen om te laten ontsnappen op de VRT nieuwsredactie.  Of er in ruil vip-tickets met verblijf in de luxehotels worden afgeleverd voor het WK voetbal in Qatar weet ik niet. Wat ik wel weet is dat onze openbare omroep vriend en vijand blijft verbazen. Het is aan het parket dat nu reeds de verregaande normvervaging en persoonlijke verrijking van ons "huis van vertrouwen" onderzoekt om te kijken wie er naar het WK mag en vooral wie het betaalt. 



Reacties